ANALISIS DAMPAK KETERSEDIAAN DAGING SAPI IMPOR TERHADAP KEBERLANGSUNGAN USAHA PEDAGANG LOKAL DIPASAR TRADISIONAL IBUH MENURUT PERSPEKTIF EKONOMI ISLAM

Authors

  • Divo UIN Bukittinggi
  • Awaluddin
  • M Imamuddin
  • Muhammad Rais

DOI:

https://doi.org/10.46773/jse.v4i4.2622

Keywords:

Imported beef; local traders; business continuity;Islamic Economic Principles.

Abstract

This study aims to analyze the impact of the availability of imported beef on sales and business continuity of local traders in Ibuh traditional market, Payakumbuh City, as well as evaluate the price competition from the point of view of Islamic economics. The method used in this study is descriptive qualitative approach, with data collection through interviews with 10 informants, field observation, and literature studies. The findings showed that the availability of imported beef resulted in a decrease in sales of local traders by 34.4%. The main factors driving this are lower prices for imported meat, longer shelf life and wider distribution. Local merchants responded with adaptive strategies, such as improving services and providing discounts.In addition, in the perspective of Islamic economics according to Ibn Taymiyah, this condition is contrary to the principle of justice that requires prices to be formed fairly without exploitation. This inequality requires government intervention through the role of hisbah, such as subsidizing local meat prices or restricting imports,protecting small traders and creating fair market competition.

References

Amin Effendy, A. (2024). Ekonomi Mikro ( heri Murtiyoko (ed.)). CV. EUREKA MEDIA AKSARA.

Danasari, I. F., Harianto, H., & Falatehan, A. F. (2020). Dampak kebijakan impor ternak dan daging sapi terhadap populasi sapi potong lokal di Indonesia. Jurnal Ekonomi Pertanian Dan Agribisnis, 4(2), 310–322.

Dwiastanti, A. (2022). Pengaruh kualitas produk dan harga terhadap loyalitas pelanggan pada amstirdam coffee di malang. Inspirasi: Jurnal Ilmu-Ilmu Sosial, 19(1), 600–610.

Fadhillah, D., & Nurhayati, F. (2023). ANALISIS KETERSEDIAAN DAGING SAPI POTONG DI SUMATERA BARAT MENGGUNAKAN MODEL SISTEM DINAMIS. 7(3), 337–352.

Fattach, A. (2017). Teori Permintaan Dan Penawaran Dalam Ekonomi Islam. Jurnal Penelitian Ilmu Manajemen, 2(3).

Hajar, E. S. (2021). Institusi Pengawasan Publik (Hisbah) Menurut Ibnu Taimiyah. An Nawawi, 1(2), 71–78.

Joni, Y., Awaluddin, A., Adella, S., & Anggraini, R. (2022). Aplikasi Prinsip Ekonomi Islam Dalam Menyelesaikan Persoalan Ekonomi. Al-Kharaj: Jurnal Ekonomi, Keuangan & Bisnis Syariah, 4(6), 1866–1876.

Kusuma, A. C. K. A. C. (2021). Analisis Keberlangsungan Usaha Pedagang (Studi Kasus Pedagang Pasar Tradisional Ngawen, Kabupaten Blora). Jurnal Spirit Edukasia, 1(1), 42–53.

Lumawir, G. D., Umboh, S. J. K., & Kalangi, L. S. (2023). Analisis Permintaan Impor Daging Sapi Di Indonesia. Jambura Journal of Animal Science 49 Apa Citation, 5(2).

Maharani, S., Mayulu, H., Haris, M. I., & Fanani, A. F. (2024). Mengungkap Dinamika Impor Sapi Hidup: Peluang dan Tantangan Menuju Swasembada Daging Sapi di Indonesia. INOVASI: Jurnal Ekonomi, Keuangan, Dan Manajemen, 20(3), 626–639.

Muchiballah, Q. N. A., & Wibowo, D. (2023). Analisis Keberlangsungan Usaha Dan Pengelolaan Keuangan Berdasarkan Economic Entity Concept Pada Usaha Mikro, Kecil, Dan Menengah. Jurnal Ilmu Dan Riset Akuntansi (JIRA), 12(5).

Nasution, A. M. (2018). Konsep Pasar Yang Islami. Jurnal AL-MAQASID: Jurnal Ilmu Kesyariahan Dan Keperdataan, 4(2), 126–144.

Purba Bonaraja , Purba Dewi Suryani, P. P. B., Pinondang Nainggolan, Elly Susanti, D. D., Luthfi Parinduri, Darwin Lie, Fajrillah, A. R., & Edwin Basmar, E. S. (2021). Ekonomi Internasional (J. Watrianthos, Ronal & Simarmata (ed.)). Yayasan Kita Menulis.

Putri, F. W., Latifah, F. F., Ni’mah, N. F., Gabriella, S. M., & Hidayati, A. N. (2025). Prinsip Keadilan Dalam Teori Permintaan Dan Penawaran Ekonomi Islam. Al-Sharf: Jurnal Ekonomi Islam, 6(1), 34–44.

Putri, T. S. F. D., & Pamikatsih, T. R. (2024). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Keberlangsungan Usaha UMKM di Kabupaten Sukoharjo. Profit: Jurnal Manajemen, Bisnis Dan Akuntansi, 3(2), 103–118.

Romly. (2019). Al-Hisbah Al-Islamiyah Sistem Pengawasan Pasar dalam Islam (A. MBP (ed.)). DEEPUBLISH.

Salsabila, E., Virgiawan, T., Ardiansyah, R., & Hendra, J. (2024). Peran Pasar Tradisional Dalam Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Di Daerah Kecamatan Bengkalis. Jurnal Kolaboratif Sains, 7(12).

Saprida, E., Suhada, S., Zahwani, S. T., Hafiz, A., & Nurbaiti, N. (2024). ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KEBERHASILAN BISNIS PADA UMKM ZHAFIRA POPCORN. Jurnal Akademik Ekonomi Dan Manajemen, 1(4), 117–128.

Yuni, I. D., Lubis, F. A., & Arif, M. (2024). Analisis Potensi Pasar Tradisional Dalam Persaingan Di Era Digital Kabupaten Asahan. Ganaya: Jurnal Ilmu Sosial Dan Humaniora, 7(3), 190–197.

Zahrotun, F., Windarti, R. A., Farleni, S., & Sanjaya, V. F. (2024). Pendekatan Resource-Based View (RBV) dalam Manajemen Bisnis: Strategi untuk Keunggulan Kompetitif yang Berkelanjutan. Al-A’mal: Jurnal Manajemen Bisnis Syariah, 1(2), 176–183.

Downloads

Published

2025-10-10

Issue

Section

Articles